0

kaart

IJburg

brug.png

>>>>>>>> 

groenstrook
diemerpark
architect
bouwplaats
ivensplein
blijburg
kade.png
Kade foto.jpg
blijburg foto.jpg
Ivens fotojpg
DIEMERPARK foto
Bouwplaats foto.jpg

Jeroen vindt het eigenlijk maar rommelig en ongezellig hier - het liefst zou hij op het platteland wonen.

"Maar dat komt later wel...Ik ga weer even verder lopen''

Donato, samen met Oma Joke en zijn steen. Blijkbaar is hij een bekend gezicht op IJburg. "Hij kent bijna iedereen op straat. Ach, ook voor Oma's is IJburg top.. Zullen we nog even langs Blijburg Donato?" 

In maart 1997, twintig jaar geleden, werd er een referendum gehouden onder de bewoners van Amsterdam voor de aanleg van een nieuw wooneiland in het IJmeer: IJburg. Uit het correctief referendum bleek de meerderheid van de stemmers tegen het bouwplan te zijn. Helaas voor de anti-IJburg stemmers kwamen zij een tekort aan stemmen die nodig waren om de projectplannen te kunnen afwijzen (Hoad 1998: 287). Het plan om 18.000 woningen te creëren voor 45.000 inwoners op de zeven eilanden van IJburg, ging in 2000 van start met Stijgereiland. 

 

Rond de tijd van het referendum was er veel commotie omtrent het natuurbehoud van het IJmeer: de bouw van IJburg zou de ecologische waarde van de natuur aantasten. Ook was Diemerzeedijk – nu bekend als Diemerpark – voorheen een chemische afvalstort. Ook wel: het meest vervuilde gebied van Europa. ‘Amsterdam wil op nog geen 60 meter afstand van de plek waar in de jaren '60 het zeer giftige agent orange werd verbrand en gestort ,18.000 woningen bouwen’ blijkt uit een onderzoek van Argos in november 1996. Tussen 1998 en 2001 is het vervuilde gebied geïsoleerd en ‘ingepakt’ in een soort omgekeerde schoenendoos. Bovenop ligt een ‘leeflaag’ van een meter dik, waar planten in wortelen. 

Wilma woont samen met haar dochter Hannah op IJburg. Sinds ze hier een jaar geleden is komen wonen is haar lach niet meer van haar gezicht te krijgen. "Het uitzicht is prachtig, maar pas op dat je niet uit je broek waait!" 

‘IJburg may turn out to be a high income utopia, with those in ‘social housing’ culturally and financially marginalised. However, it may free-up houses in central Amsterdam as over 40.000 residents move up to IJburg’ (Hoad 1998: 289-290).

 

Inmiddels is de projectontwikkeling van IJburg fase 1 overwegend voltooid. Het Haveneiland, Centrumeiland, Steigereiland en de twee Rieteilanden zijn inmiddels bewoond door ruim 15.000 mensen. De gecreëerde eilanden van IJburg vormen nu al het gebied met de dichtste kinderbevolktheid in Europa.

 

Fase 2 van IJburg moet volgens de oorspronkelijke plannen doorontwikkelen, met de aanleg en bebouwing van Buiteneiland, Strandeiland en Middeneiland in begin 2018. De woningen op IJburg zijn een mix van sociale huurwoningen en koopwoningen (ibid.: 288). Het plan is ontwikkeld om van IJburg een diverse wijk te maken, met een exceptioneel hoge dichtheid zodat het geen 'slaapstad' wordt

Bijlmermeer >>

 

Film >>

 

Informatie >>

Bert Haanstrakade

 

Ontmoet Wilma

Diemerpark

 

Geschiedenis 

Joris Ivensplein

 

Ontmoet Jeroen 

Blijburg 

 

Ontmoet Donato en zijn Oma

Aanbouw Centrumeiland 

 

Achtergromd informatie

 

Film: IJtopia 

 

   Bus 66 

 

    Naar de Bijlmer

 

 

referendym
foto schoenendoos

Mattenbiesstraat

 

Videointerview met bewoner / architect over de BIijlmermeer